Darko Dragić logo

Darko Dragić

O meni

Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može.- Petar Petrović Njegoš

Biografija

Zdravo drugari!
Zovem se Darko Dragić. Rođen sam 25.03.1998. godine u Banjaluci. Osnovnu i srednju elektrotehničku školu 'Nikola Tesla' završio sam u Banjaluci. Trenutno sam na master studijama na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci na odsjeku za talijanski jezik i književnost. Pored fakulteta bavim se pisanjem, glumom i snimanjem kratkih filmova. Do sada sam objavio dva kriminalistička romana ('Protokol: Banja Luka', 2014. godina i 'Rimska zavjera', 2019. godina). Pored ovog žanra pišem i poeziju. Također, snimio sam nekoliko kratkih filmova od kojih sam za jedan dobio special mention od žirija na Sarajevo Film Festivalu 2016. godine u kategoriji 'TeenAction'. Pored Sarajevo Film Festivala učestovovao sam na filmskim festivalima u Zagrebu, Beogradu i Benkovcu. Ono gdje se još pronalazim su jezici te neki hobiji. Tečno govorim talijanski i engleski jezik. U slobodno vrijeme vozim bicikl, plivam, igram tenis i košarku i fotografišem.

2022

Započeo rad na projektu 'Plot Twist'.

2021

Prije odlaska na studije u Italiju, učestvovao sam u snimanju TV serije 'Advokado'.

2020

Učestvovao sam na snimanju TV serije 'Hotel Balkan'.

2019

Izdao sam knjigu 'Rimska zavjera' koja je nastavak romana 'Protokol: Banja Luka'. Pored izdatog romana, učestvovao sam u snimanju TV serije – 'Kosti'. Takođe, počeo sam rad na jednom scenariju za svoj novi kratkometražni film.

2018

Veoma uspješna godina za mene, jer sam završio sa pisanjem nastavka 'Protokol: Banja Luka', te igranjem predstave 'Purim' u Domu omladine Banja Luka. Takođe, učestvovao sam na snimanju reklame za Nektar pivo i snimanjem kratkog studentskog filma kao i jednog muzičkog spota.

2016

Ovu godinu bih izdvojio po radu na nastvaku knjige 'Protokol: Banja Luka', te na snimanju filma 'Nesalomivi: priča prva' i učešćem na radionici 'Ko je vidio video' u sklopu 'Pravo ljudski film festival' u Sarajevu, te učešćem na Sarajevo Film Festivalu ('TeenAction') gdje sam sa filmom 'Dystopia', koji sam uradio baš na toj radionici osvojio, 'special mention' žirija.

2015

2015. godina je bitna po tome što sam uradio kratki dokumentarni film o Gradskom pozorištu 'Jazavac' sa kojim sam učestvovao na Sarajevo Film Festivalu ('TeenAction'), ali takođe sam odigrao predstavu 'On Air” u Gradskom pozorištu 'Jazavac'. Takođe tu je i učešće na festivalu Students cuts u Zagrebu.

2014

Snimio sam kratki film 'Moguća budućnost dio 1' sa kojim sam učestovao na Sarajevo Film Festivalu ('TeenAction') te na Festivalu srpkog filma fantastike. Odigrao sam i predstavu 'Pozorišni bonton' dva puta i izdao knjigu 'Protokol: Banja Luka'.

2013

U ovoj godini sam se više pozabavio snimanjem kratkih amaterskih filmova te upisao školu glume u Gradskom pozorištu 'Jazavac'. Takođe počeo sam pisati svoju prvu knjigu 'Protokol: Banja Luka'.

2012

Bila je to godina mog prvog dodira sa glumom jer sam igrao školsku predstavu u Narodnom pozorištu RS ('Snježana i sedam patuljaka') te sve češće pisao i odlazio u bioskop gdje se javila želja za pisanjem i filmom uopšte.